Dag 10 - Super mooie hikedag

19 september 2024 - Chivay, Peru

Drie uur 's nachts. Wakker. Weer die hoofdpijn. Middenin de nacht denk ik na over de dag die komen gaat. Een hike van ruim vier uur met drie klimmetjes. Op een hoogte van ongeveer 3500 meter. En als ik daar zo in de nacht met hoofdpijn over nadenk is mijn nachtelijke conclusie, ik ga niet mee.

Half zeven aan het ontbijt. Ik hoor iedereen een beetje klagen over hoofdpijn. We zitten eigenlijk nog steeds in de fase van acclimatiseren. Hmmm....bij mij is de hoofdpijn iets gezakt ten opzichte van de nacht. En ja, ik kom hier maar één keer en wil ik een mooie hike missen? Nee! Conclusie, ik ga toch 😁 Goed ontbijten, rugzak vol met bijna vier liter water en eten. Hikingsticks aan de rugzak gehangen, kniebrace om en gaan.

En wat een dag! Wat een mooie hiketocht door weer een gigantisch mooi gebied van de Andes. Ik heb er geen spijt van dat ik ben gegaan. En die hoofdpijn? Overdag is die weg. Bijzonder.

Voordat we het beginpunt van de trail bereiken, stoppen we nog even bij een mooi uitkijkpunt, mirador. Hier staan altijd vrouwen in klederdracht met wollen spullen die ze verkopen. Het is een mooi zicht al die gekleurde gebreide handelswaar wat ze verkopen.

DSC08926

We lopen over een trail dat leidt ons uiteindelijk naar de top met een bijzonder mooi uitzicht. In de verte zien we een actieve vulkaan waar rook uitkomt.

20240918_101304

We hebben mooie vergezichten. We klimmen de bergen langzaamaan op. De afstanden worden langer voordat we weer even op adem moeten komen. Ik merk dat het herstel sneller gaat en dat mijn lichaam langzaamaan aan de hoogte gewend raakt.

DSC08971

20240918_125709

Met een aantal loop ik dan ook aardig voor op de rest van de groep. Iedereen pakt zijn of haar eigen tempo. Maar iedereen geniet. Het is een leuke positieve maar vooral ook sportieve groep. Op bijzonder mooie plekken eten we onze lunchpakket op. Een plek waar ik straks op kantoor nog vaak aan terug zal denken.

20240918_130456

Soms pak ik even een moment voor mijzelf. Ik zoek dan een plek op om even alleen de omgeving in mij op te nemen. Vaak op een rots met een geweldig mooi uitzicht over de bergen en de vallei. Zo mooi.

IMG-20240918-WA0089

Na ruim vier uur bereiken we het eindpunt. Daar zie ik een mooi in de klederdracht van dit gebied gekleed oud vrouwtje. Op mijn vraag of ik haar mag fotograferen gaat ze er mooi voor staan.

DSC08992

Ze heeft er geld voor gevraagd. Dat snap ik wel. Het leven hier is hard en zwaar en veel hebben ze niet. Ik gaf haar dan ook met liefde geld voor de foto die ik van haar mocht maken.

Een groot gedeelte van de groep gaat na de hike naar de hotsprings. Ik ga met nog twee anderen het stadje Chevay bekijken. Ook hier weer een straatbeeld die zo mooi en anders is dan wij gewend zijn. Hier heb ik op afstand de mensen gefotografeerd. Netjes? Nee. Maar een straatbeeld die ik vast wilde leggen.

DSC08936

DSC09000

DSC09004

DSC08996

De dag eindigt weer vroeg. Om half negen lig ik al plat. Morgen gaan we weer vroeg door. En de hoofdpijn? Die zwakt langzaamaan af 🙏 hopelijk gaat mijn lichaam aan de hoogte wennen. Want volgende week heb ik nog een meerdaagse trail op het programma staan. En die start vanaf 3800 meter 😅

DSC09002

DSC08952

DSC08986

1. Petra:
    19 september 2024
    Prachtig, wat een geweldige reis!
  2. Barbara:
    Wat een geweldige dag !
  3. Lydia:
    Geweldige foto's!
  4. Petra:
    Super!!
  5. Ineke:
    19 september 2024
    Weer een mooie dag, gelukkig voor jou word de hoofdpijn wat minder.🤗
  6. Ineke:
    19 september 2024
    Weer een hele mooie dag, gelukkig word je hoofdpijn wat 🤗minder. leuke foto,s van de lokale bevolking!!
  7. Rob:
    19 september 2024
    Wat is het toch een prachtig land, alleen die hoogte zou mij tegenstaan